Tiohundraprojektet.se

Sjukvård vuxna

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska vända sig när man är i behov av sjukvård. Det kan vara svårt att avgöra hur akut ditt ärende är eller vilken typ av läkare du behöver besöka. 

 

Här nedan berättar vi lite om de olika typerna av sjukvård som finns i Sverige. Är man osäker kan man alltid kontakta 1177 för rådgivning innan man uppsöker sjukvård.  

Kostnad för sjukvård för vuxna

Sjukvården i Sverige är subventionerad med skattemedel vilket innebär att du betalar en lägre standardkostnad för ditt besök. Går du till en privat aktör som inte är ansluten till landstinget så kan kostnaden vara mycket högre. Förutom denna subventionering finns det även ett högkostnadsskydd som innebär att du inte behöver betala mer än 1150 kr för din sjukvård per år. Går du utöver denna kostnad så kommer dina besök att bli kostnadsfria. 

Vilken vård ska jag välja?

När du blir sjuk finns det olika instanser att vända sig till beroende på vilken vård du behöver. Börja med att se om du är i behov av sjukvård akut eller om det kan vänta en kortare stund eller längre. 

 

Akutsjukvård

Är ditt tillstånd livshotande, du tex misstänker hjärtinfarkt eller stroke, ska du alltid kontakta 112 direkt. Är du osäker på om ditt ärende är nog akut för en ambulans kan du börja med att ringa 1177 och rådfråga. 

Har du ett ärende som är akut men ej kräver ambulans, exempelvis att du skadat dig men inte livshotande, kan du uppsöka ett akutsjukhus. Bered dig på att väntetiden kan vara lång beroende på ditt tillstånd. Därför är det bra att avvakta om ditt tillstånd inte kräver akuta tillstånd. 

 

Närakut 

När man har ett akut ärende som inte är livshotande kan man ibland även kontakta sin närakut. Det brukar gå att ringa dit för att rådfråga om de kan hjälpa dig och på vissa ställen även få en tid bokad direkt. Detta kan vara ett bra alternativ till att besöka akuten då väntetiden kan vara mycket kortare här. 

 

Vårdcentral

När du inte behöver sjukvård direkt utan kan vänta till dagen efter eller ännu längre kan du kontakta den vårdcentral som du är skriven på. 

Vanligtvis finns en lättakut där man kan få en tid samma dag för besvär som inte kan vänta i framtiden. Dessa besök är vanligen en kortare tid avsatt för samt du kan inte välja vilken doktor då får besöka utan får den som är tillgänlig. Hur det fungerar på din vårdcentral får du kontakta dem för att ta reda på. Det kan skilja mellan vårdcentraler hur de hanterar sin lättakut. Har du andra besvär som kan vänta så bokar du in en tid hos din doktor när denne har lediga tider. 

 

Specialistvård

Oftast behöver du få en remiss från din husläkare på vårdcentralen för att få komma till en specialistläkare. Det finns däremot en del specialistvård som kan bokas utan remiss. 

Fråga om råd

Du kan alltid kontakta 1177.se för att be om råd ifall du är osäker på om eller var du ska vända dig med ditt sjuka eller skadade barn. De har sjuksköterskor som svarar och kan ge kvalificerade råd. 

 

Även online doktorer har ofta öppet 24 timmar om dygnet och kan därför kontaktas för att få råd och se om de tycker att ni bör gå vidare till akutsjukvård eller så kan de hjälpa er direkt eller råda er var ni ska vända er om ert besvär behöver fysisk kontakt.